Rikal jsem si, ze je nacase trochu zpracovat, co jsem vlastne jedl kazdy den po dobu meho toulani v horach a co je k dispozici bezne ve mestech.
Takze v horach vzdy klicovou surovinou v batohu byly susenky, cokolady v Nepalu moc nemaji, chleba ani podobne nahrady v horach take ne, takze v pripade potreby doplneni nejake energie, susenky byly zaklad. V prubehu meho pohybu a pobytu jsem mel moznost vyzkouset spousty typu, ale nejoblibenejsi byly oranzove coconaut :-) V okoli Marphy a Muktinath byly vyjimecne k dostani i na pul nahnila jablka z lonska, chutove byly ale dobre a prijemna zmena. :-)
Jinak jsem jedl vlasnorucne vyrobene placky jeste s nejakou pomazankou z CR, chroupal dovezene muesli tycinky a kazde rano az do prusmyku [mi vzdrzely] skroupal jedny Bebe. Vetsinou jsem dal jedno jidlo od mistnich [nekdy i snidani - obvykle muesli s mlekem nebo tzv porridge, jakasi ovesna kase] a vetsinou ty nejjednodussi a pokud mozno nejlevnejsi [ne ze by nejake slozitejsi vylozene byly v nabidce], jako smazena ryze [ci nudle] s velmi nepatrnym kusem cehosi ze zahradky nebo pozdeji, kde byly cenove nepatrne dostupnejsi, nejake testoviny [v nabidce byly speciality jako “tomato cheese onion lasagne” doslova popisujici vsechny ingredience, co dostanete /az na to, ze lasagne jsou pro mistni jakekoliv testoviny/; samotne finalni provedeni se lisilo kuchar od kuchare.]
V Marphe jsem zkusil i nejaky jejich mexicky hybrid "enchilada" a nakonec to bylo velmi dobre. Palacinka naplnena fazolemi a tomato-onion smesi, zapecena navrch se syrem a jeste kousek ryze k tomu :-D Jinak klasika pro mistni je vsude dal bhat [ryze a k tomu neco jako lusteninova polevka, kterou si mistni poleji ryzi, papad /slana tenka kupava placka/, a kousek zeleniny na kari k ryzi, prip,i kousek spenatu nebo necho paliveho.], o kterem jsem psal jiz drive, nicmene ten se brzy omrzi a v horach patril k nejdrazisim jidlum.
Jinak ve mestech [i v horach] jsou bezne k dostani:
momo – velmi oblibene turisty i mistnimi, tibetske neco jako knedlicky plnene zeleninou nebo masovou smesi a k tomu paliva omacka [obvykle 10ks]
thukpa ci tenthuk – dalsi tibetske jidlo, ne uz tolik popularni, specialni domaci testoviny v polevce, nekdy se zeleninou ci masem
chownmein – cinske jidlo, nejake testoviny opet se zeleninou ci masem, nekdy se sojovkou nekdy jen zalite kecupem
ruzna indicka jidla skladajici se z ryze + ruzna kari.
a pote ve mestech a turistickych centrech vsechny mozne hybridy zapadnich pizz, testovin ci “burgeru a sandwichu” [i kdyz ty byvaji kolikrat opravdu dobre a naplnene skutecne zeleninou, jinak se k ni clovek dostane spise vyjimecne];
Jinak ve meste byvaji jeste mali poulicni prodavaci indickych smazenych jidel [tem jsme rikali street food]:
jako samosy [2ks plnene brambory ci zeleninou];
male kousky z cibule ci brambor prip jine zeleniny [nekdy byvaji opravdu vytecne];
nejake sladke smazene zatocene cosi;
a samozrejme chapatti a paliva omacka k tomu a vicero dalsich smazenych veci.. temer pokazde jsem videl neco noveho. Krome sladkych veci byvaji vetsinou zpravidla palive a chutove intenzivnejsi..
hodne oblibene mistnimi jsou i jakesi palive burizony, kdy prodavac namicha mraky veci a podava vam to na novinach
Pridany uz i fotky vsech zminenych jidel ve fotogalerii
Takze hlady clovek opravdu neumre, i kdyz casem se to vse muze trochu omrzet, vse byva palive a tak lehce porad stejne. :-)