..aneb s úsměvem jde všechno líp! :-)

Mexiko - specialni dil

08.11.2019 16:18

Aneb stripky a zajimavosti z Mexika, které se jinam nevesly. 


Vlajka: Na vlajce mají symbol orla, který bojuje-pozira hada. Symbol vitezstvi dobra nad zlem a korupci. Myslim si, ze to docela trefne vyjadruje neustaly boj mezi pravem a nelegalnim obchodem s drogami, bohuzel zatím nikoliv vitezny.

Doprava: Vetsina Mexicanu se dopravuje vlastnim autem - nejpopularnejsi znackou je Chevrolet (měli od nejmensich az po terenni verze), lehce se zpozdenim nasledovany Volswagen, stare taxi jsou téměř vyhradne Nissany - Tsuro (ocividne zcela vykoupili svetovou dodavku těchto aut). Oblibeni jsou take stare beetly. V mestech funguji místo verejne dopravy colectiva (auta ci dodavky), které vyrazi - když jsou plna. Nebo drazsi varianta taxiky. Na vetsi vzdalenosti maji téměř monol autobusy ADO. Vlaky se v Mexiku téměř nevyskytuji.


Policie: Mexiko ma metskou policii, statni policii jednotlivych statu, federalni policii pro cele Mexiko a konecne armadu. Vsichni jsou neustale ozbrojeni velkymi poloautomaty. Policie ma zaroven ta nejlepsi auta. Caste jsou policejni kordony na korbe s kulometem. Prekvapive, když byla zvysena koncentrace policie, bylo to vzdy spise uklidnujici.

Nakladaky: Byl jsem uplne fascinovany, jak velike mají nakladaky. Bezna velikost je 1,5x naseho nakladaku nebo varianta - 2 nase kamiony zapojene za sebe. V Evrope jsem nic podobneho nevidel. 

Ještě existuji specialni obrnene vozy s pancirem a malymi pruzory pro prevoz penez, velmi neprustrelne vybavene. Posadka opet silne vyzbrojena.


Drogy a chudoba: Mexiko je zemi velkych rozdilu, často vedle sebe jsou svety bohatych a chudych. V rade mist se chudi snazi uzivit, jak to jde a vydat se na cestu drog pravdepodobne na urcitych uzemich predstavuje pomerne standartni postup. Na ulici je mozne z drog sehnat snadno cokoliv. Na druhou stranu stat se proti tomu snazi intenzivne bojovat a caste jsou kontroly mistnich, jestli něco nepasuji. Pro cizince jsou tresty pekne tvrde.

V Chiapasu (San Cristobal), coz je jeden z nejchudsich státu, bylo často videt chude indiany, kteří se snazi prodat placky nebo kolac, a vedle na ulici zaparkovany mustang nebo jiny sportak (prodejem placek k nemu majitel asi neprisel).

Bezpecnost: vice jsem se na toto tema rozepsal v clanku news/den-12-13-palenque/. Obecne se Mexikem cestovat urcite da, ale je dobre vedet, co se kde deje a nejet do/přes nebezpecna uzemi. Nikdo vas za ruku vodit nebude a cestovni kancelare nebo ridici colectiva vam prodaji listek kamkoliv. To, ze budete pote potencialne bez niceho, je vas problem. Navíc často jsou uzemi pro mistni bez problemu, ale turista muze byt nechtena kasicka.


Nabozenstvi: Krestanstvi je naprosto prevladajici vyznani. V kostele jsem zazil i mse a hodne se tam zpiva a lide to opravdu silne prozivaji napric vekem. Často mají zvednute ruce pro prijeti bozi milosti. V kostele je vždy na mse uplne narvano a jsou otevrene dvere, aby mohli poslouchat i lidi venku.

Lide: Lide jsou prijemni, radi se smeji a mají radi zabavu. Když jsem se na nekoho usmal na ulici, vždy se usmali zpet. Muj oblibeny na pul cileny icebreak byl na zacatek rict "buenos dias" - coz pouzivaji pouze pro rano. Mají jiny vyraz pro odpoledne (tardes) a vecer (noches). Vždy me opravovali a smali se me nevedomosti. Nejsou zase moc mili - jsou to normalni lide, ale nejsou zakerni. Když vidi, ze jste něco zapomneli, hned za vami bezi a mají tendenci pomoci. Zaroven mají jisty koncept povinnosti a respektu vuci autoritam a radu. V Mexico City v metru na nastupisti tak vsichni sporadani stoji za sebou a chcete-li jet prijizdejicim vlakem také, hned vas poslou na konec fronty - zadne prebihani, jasny systém. Ucta k policii a vnejsi autorite je jasna.


Jazyk: Vsichni mluvi spanelsky a anglicky vůbec (vcetne letisti, pamatek a turistickych destinaci). Lehce nekdy mluvi anglicky v hostelech, ale je to spise vyjimecne. Myslim si, ze vsichni trochu rozumi, ale delaji, ze nerozumi - podle me se nechteji ztrapnit, tak radsi nemluvi vůbec. Je dobre se naucit par slovicek a frazi spanelsky. Anglicky se clovek nikam moc nedostane. Vyjimku tvori nejvetsi turisticke zony Cancun a Playa del Carmen, kde anglicky mluvi naopak vsichni - ale to je spise "radoby Mexiko".

Smlouvani: Bezne se moc nevyskytuje. V kamennych obchodech se zcela nesmlouva. Pouze na trzich se suvenyry a i tak pouze lehce - pohyb s cenou je v malych jednotkach a je to spise pro zabavu. Nekdy se da smlouvat s taxikari - colectivo miva vetsinou pevne ceny. Celkove je posun s cenou spise decentni a nemá to uplne vyznam - asi nejvetsi to ma v urcitych pripadech u taxi (na druhou stranu nic draheho jsem nekupoval).

Svatek mrtvych - zajimavost: I kdyz se jedna o svatek primarne pro ucteni mrtvych, tak mi to casto hodne prislo jako na Valentyna. Vsechny pary napric vekem se drzeli za ruce, často se vasnive libali při kazde prilezistosti - nejen parky jich byly plne.. :-) 

Wifi: Další zajimavost vsichni v Mexiku mají smartphony a téměř na všech namestich je bezne free wifi a dokonce i zasuvky, jak bezne, tak na usb. V Mexico city mají wifi i vsude v metru.

Počasí: Mexiko jsem zazil v obdobi destu a tropickych bouri. Přes den bylo obvykle jasno a vedro a navacer/vecer se prihnala naprosta smrst, která nachvili zatopila ulice. :-)


Jidlo: A konecne oblibena část.. před odletem jsem mel rad mexickou kuchyni a rad jsem ji vyhledaval. Po zaziti realne mexicke kuchyne - rad si ji dam, ale zas takove nadseni se nekona. Znate jidlo Chilli con carne? Tak to v Mexiku vůbec neznaji a jedna se o Evropsko-americky paskvil radoby mexicke kuchyne. Myslite si, ze jedi neustale fazole? Ne, kdepak další omyl. Mají sice hnedou hustou omacku - lehce jako dip, ale fazole jsem v jejich kuchyni skoro nezazil. Co tedy jedi?!

Nejcastejsi jidlo je nejake maso - veprove, hovezi, kureci - které hodi na gril a nasledne do ruzne velke placky. Nekdy pridaji cibuli nebo nejakou zeleninu, avokado.. a pote si to zakapete a realne ochutite az salsou - cervena nebo zelena omacka. V lepsich podnicich dostanete i rajce nadrobno s cibuli a koriandrem (opet jakasi verze salsy) a limetku na zakapani. Jidlo samo o sobe je casto zcela bez chuti a vse si doladite az salsami. Mají ruzne nazvy pro ruzna jidla, ale princip je stále stejny: maso + tortila + salsa + trochu zeleniny.

Mají okrajove i polivky - vetsinou kureci vyvar. Oblibene jsou sendvice s masem a syrem.


Mexiko je zaroven zemi kukurice, před tisiciletimi zde byla zkultivovana z rostliny podobne trave na dnesni podobu. V Mexiku existuji desitky druhu a jsou zakladni surovinou pro placky.

Nejcasteji stravovani probiha primo na ulici - ruzne stanky s uzkym sortimentem (nejlevnejsi varianta, ale ne vždy to stoji za to, často je to na hrane s hygienou - dobre je koukat, jestli tam jedi mistni). Ji se primo na zidlicce u stanku často hned vedle silnice. Cena je 20-60 MXN (mexicke pesos - pouzivaji take symbol $)


Obecne je dobre si trochu priplatit a jist také na ulici na namesti/v podloubi, ale uz s menu a stolecky - kvalita jidla je znacne lepsi a porad za dobre peníze. Cena je 50-100 MXN

Restaurace je uz spise vyjimecnejsi i pro mistni a radi tam delaji rodinne vecere nebo vecer zajdou jen napiti a guacamole s nachos. Vetsinou jsou při navsteve hezky obleceni a je videt, ze je to zvlastni prilezitost. Cena za jidlo je 120+ MXN. 

Obecne plati, ze cim vice si priplatite, tim vice a lepsi jidlo dostanete - ale stejne pravidlo, je dobře sledovat vždy, zda tam chodi mistni.


Piti: Mají sva vlastní piva, okrajove i predrazena vina. Na ulici často najdete stanky s Agua fresca - jakesi domaci nebublinkove limonady vždy vychlazene a s ledem. Nejvice mi chutnala "Jamaica" - limonada z ibisku. Dobra je i "Pepino con limon" - okurka s limetkou. Nejoblibenejsi mistnimi je Jamaica nebo Horchata (mlicny napoj z kokosoveho mlika a skorice). Caste jsou i mista, kde vam udelaji dzus z cerstveho ovoce s vodou nebo mlikem dle vasich preferenci. Radi piji kafe z automatu, caj se v Mexiku vubec nevyskytuje. 

Kniry a sombrera: bohuzel také nenosi - další vyplod hollywoodu a euro-ameticke kultury. :-)

Na druhou stranu v metru jsem videl vylepeny plakat od policie s odmenou 300 000$ za dopadeni mistni vrazedkyne. Tak aspon něco :-)

Adios! :-)

ॐ Óm mani padmé húm © 2012 - 2020 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode