..aneb s úsměvem jde všechno líp! :-)

Den 33-35 Huaraz

17.11.2019 20:08

Huaraz je mensi horske město, které se nachazi ve vysce přes 3000m.n.m. - jedna se o vychozi bod pro pruzkum prilehleho okoli a hor Cordillera Negra a především Cordillera Blanca. Jedna se o pohori s 35 vrcholy přes 6000 m.n.m. a je mozne delat 1-denní nebo vice denní treky především k ruznym lagunam, které se pod ledovci nachazi. 

První den jsem se vydal na mensi 1 denní trek v Cordillera Negra k lagune Wilcacocha ve vysce 3800m.n.m. Trek patri mezi jednodusi pro zvyknuti si na vysokou nadmorskou vysku. Cestou z Limy jsem potkal par cestovatelu, takze jsem na treky v okoli nevyrazel sam :-)


Colectivo z Huarazu jsme nasli pomerne rychle a brzy uz jsme stali u upati hory a prasnymi serpentynami stoupali vzhuru. Jedna zatacka stridala druhou a brzy jsme nechali udoli hluboko pod nami. Cestou jsme dosli i do mistni horske vesnicky, na svazich mistni pestuji veskere plodiny, oraji strma oboci hor a snazi se ze země vydolovat zakladni obzivu. Rozsireny je i chov ovci a téměř naprosta sobestacnost. Domy mají pouze z nepalenych cihel a pouze predni stenu s vchodem mají natrenou. Stoupali jsme vys a vys az se v jednu chvili spustil poradny slejvak. V Peru prave zacalo obdobi destu. Schovali jsme se pod kus plechu couhajici ze strechy jednoho z domu. Brzy nas nasledovali 2 mistni z druhé strany domu a netrvalo dlouho a brzy se k nam pridaly i dve ovce. Ovce bez ostychu narvaly svoji hlavu mezi stenu domu a me nohy - pro lepsi ochranu před destem :-) 


Po 30 minutach jsme to vzdali a pokracovali v méně hustem desti k Lagune Wilcacocha. Cesta byla jedna velka bahnita reka a byl jsem rad za svoje pohorky. Laguna byl nakonec spise takovy mensi zarostly rybnik na vrcholu hory, ale vyhledy odtamtud přes to staly za to. Bohuzel 6000 vrcholy byly skryte v mracich, ale i tak bylo na co se divat. Cestou zpet se k nam jedna z ovci pridala a pobihala kolem nas jako nadsene stene :-) Sla s nami asi 2km nez se objevila na kopci pastyrka - lehce zasycela a ovce v tu ranu bezela zpet do kopce ke zbytku stada.


Další z treku jsem se vydal na organizovanou tour k Lagune 69 ( v Cordillerach je vice nez 350 lagun). Nemam rad tour, bohuzel doprava byla nemozna po vlastní ose a tak jsem se pridal. Dodavka nas vyzvedla ve 4:30h rano a brzy uz jsme uhaneli vstric Cordillera Blanca. Cestou byly nekonecne serpentyny po nezpevnenych cestach a udoli mizelo hluboko pod nami. Dodavka nas vyvezla do udoli ve vysce 3900m.n.m. a brzy nas vypustila vstric lagune 69. 


Laguna se nachazi ve vysce 4650m.n.m a během treku stridme stromy brzy vystridaly mensi kroviny a horska tundra. Kolem nas se zvedaly téměř kolma uboci 6000 velikanu. Ze skal kolem nas padal bezpocet mensich vodopadu. Cesta vedla stále vzhuru, dal a dal vstric vrcholum. Během stoupani jsem 2x mel i lehke priznaky horske nemoci - z prilisne nadmorske vysky, mensi obsah kysliku ve vzduchu se často dostavuje bolest hlavy nebo doslova "nemoznost jit". Svaly mají nezvykle malo kysliku a clovek tak ujde několik kroku a musí vse "rozdychat". Při prvnich priznacich jsem vedel, ze stoupam prilis rychle a musim trochu zvolnit. Vse pak bylo v poradku a az kolem 4500m.n.m. jsem mel další, když uz jsem trochu musel bojovat o každý krok. 


Nakonec se podarilo a brzy uz jsme stali na brehu Laguny. Bohuzel okolni ledovce vetsinou opet tonuly v mracich, ale i tak trek stal za to. Cestou zpet uz se slo velmi dobře, s kazdym metrem bylo vice a vice kysliku :-) Dodavka nas opet vyzvedla a brzy uz jsme uhaneli několik hodin do nocniho Huarazu.

Další den jsem mel spise odpocinkovy, dal jsem se v hostelu dohromady se 2 Francouzi, kteří se stejne jako ja chteli vydat na nekolikadenni Santa Cruz trek. Trek je hluboko v horach, clovek si musí vzit veskere vybaveni a jidlo s sebou, vse je kompletne mimo civilizaci. Chteli jsme trek udelat mimo organizovane tour a tak jsme den travili spise zarizovanim vybaveni. I tak jsem ale vyrazil s kamaradem do kopcu nad Huaraz k ruinam Willkawain. Cestou jsme minuli nekolik mistnich vesnicek az jsme dosahli ruin. Ruiny jsou z 6.stol a jedna se o obradni budovy a chramy se serii mistnostni. Nikdo opet moc o dane kulture nevi, ani jak mohli vse postavit bez pouziti nami znamych nastroju - pouze, ze se jedna o ritualni místo.


Brzy se blizila další boure, takze jsme pospichali z hor zpet do města. V Huarazu me cekalo poslední baleni a další den budik opet ve 4h a cesta k zacatku Santa Cruz treku :-)


ॐ Óm mani padmé húm © 2012 - 2020 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode